.

Endodonti

TARİHÇE

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi 03.07.2017 tarih ve 2017/10549 sayılı bakanlar kurulu kararnamaesi ile kurulmuştur. Fakültemizin Endodonti  Anabilim Dalında 2 öğretim üyesi ve 1 diş hekimi görev yapmaktadır.

ENDODONTİNİN TANIMI 

Endodonti; dişlerdeki kök kanallarının tedavisi ile ilgilenen bir branştır. Dişin mine ve dentin tabakalarının altında, diş köklerinin sonuna kadar uzanan “pulpa” olarak adlandırılan, dişin canlılığını sağlayan damarlar ve sinirlerden oluşan bir bölüm vardır. Bu bölümün çürük, kırılma gibi herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda bu bölümün temizlenip çeşitli kimyasallar ile dezenfekte edilip doldurulması gerekir. Bu tedavi kanal tedavisi olarak adlandırılır.

ENDODONTİ ANABİLİMDALINDA UYGULANAN İŞLEMLER

·      Dişin sinirlerine çok yaklaşmış derin çürüklerin tedavisi (vital tedaviler)
·      Acil Tedavi: Gece ağrısı ve şiddetli ağrısı olan dişlerin semptomatik tedavisi
·      İyi yapılmamış kök kanal tedavilerinin yenilenmesi.
·      Kanal tedavisi uygulamaları (Kanal tedavileri lastik örtü korumasında yapılmaktadır)
·      Aşırı harap olmuş veya sadece kökü kalmış dişlerin metal veya fiber postlar ile restorasyonu
·      Kırık dişlerin restorasyonu
·      Apikal rezeksiyon tedavileri (Dişlerin kök ucundaki iltihabın cerrahi olarak temizlenmesinden sonra doku uyumlu bir materyal ile o bölgeye dolgu yapılması)

MİSYON 

Endodonti anabilim dalımızın misyonu; kendi alanımızda güncel teknolojik cihazları kullanabilen, uluslararası standartlarda hizmet sunan, donanımlı, nitelikli ve yetkin diş hekimleri yetiştirmektir.

VİZYON

Endodonti anabilim dalımızın vizyonu; akademik ve etik değerler çerçevesinde bilimin üstünlüğüne inanan, uluslararası standartlarda eğitim öğretim veren, donanımlı hekim ve akademisyenler yetiştirmek ve endodonti alanındaki güncel gelişmeleri takip eden bir anabilim dalı olmaktır.

klinikler

  • Oral Diagnoz ve Radyoloji
  • Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
  • Periodontoloji
  • Protetik Diş Tedavisi
  • Endodonti
  • Restoratif Diş Tedavisi
  • Pedodonti
  • Ortodonti